Meet CUBO staff: Miha, ranger in licencirani sodnik golfa

Miha je na našem igrišču že kar nekaj let prisoten kot ranger in je nepogrešljiv del naše ekipe. Konec lanskega leta je opravil še usposabljanje in izpit iz novih Pravil golfa in postal licencirani sodnik golfa II.

Sodniki golfa v Sloveniji so strokovne osebe, ki delujejo pod okriljem Golf Zveze Slovenije. Veljavna licenca je pogoj za strokovno delo na posameznih igriščih pri organizaciji tekmovanj ter za sojenje na golfskih turnirjih v Sloveniji.

V: Na igrišču si že osem let. Kakšen je bil tvoj začetek dela na golf igrišču?

MIHA: Na tem igrišču sem res že osmo leto. Prvo delo na igrišču sem sicer opravljal na Golf Trnovo leta 2006. Pobiral sem žogice, skrbel za urejenost vadišča, pometal, grabil in tako dalje. Leta 2012 pa sem se pridružil ekipi na Smledniku. Istega leta je potekalo tudi Evropsko prvenstvo, tako da sem spoznal panogo tudi v tej luči in pridobil odlične izkušnje.

V: Si najprej začel igrati golf ali si najprej pričel delati na golf igrišču in šele kasneje pridobil dovoljenje za golf igro?

MIHA: Dovoljenje za igro sem opravil v Arboretumu pri Vikasu Danu oz. Dejanu Rozmanu leta 2004. V golf me je vpeljal oče, ki je nekega dne domov prinesel komplet palic. Po nekaj odigranih rundah sem bil seveda zasvojen. Ko se mi je ponudila možnost dela na igrišču, je bila odločitev precej lahka. Seveda je pri mojem delu zaželeno, da poznaš igro in pravila v golfu, vsekakor pa je skoraj nujno, da tudi sam igraš golf. Vsaj kolikor čas dopušča.

V: S 1. januarjem 2019 so stopila v veljavo nova Pravila golfa. Ta so precej drugačna od Pravil, ki smo jih poznali in uporabljali pri igri do sedaj. Ali igralci poznajo pravila, so jih dobro preučili in jih brez težav uporabljajo tudi v praksi?

MIHA: Tisti igralci, ki jim je v interesu igrati po pravilih, so upoštevali pravila dosledno že prej, novim pravilom so se hitro prilagodili. Tisti, ki jim pa poznavanje in igra po pravilih ni prioriteta, pa imajo nekaj težav in so jih imeli tudi prej.

V: Med drugim je delo rangerja na igrišču tudi, da pazi, da se upoštevajo pravila igre ter pravila golfske etike ter da igra gladko teče. Kako prepričaš igralca, da pospeši igro, ne da bi ga razjezil in s tem vplival na njegovo igro?

MIHA: Za pristop k igralcem, kjer je potrebno posredovanje rangerja, ni enotnega načina. Če se zavedamo, da je počasna igra posledica nekega vzroka, je dovolj da jim pomagamo ta vzrok popraviti in bo tudi posledica izginila. Toliko kot je različnih ljudi in različnih vzrokov, toliko je načinov, kako najlažje pristopiti k igralcu. Proti razburjanju pa seveda predlagam prijazen pristop. Hitrost igre pripomore veliko h kvaliteti igre in ko se igralci tega zavejo, je tudi njim bolje.

V: Tvoj najbolj nor dan na golf igrišču?

MIHA: To pa mora biti med kakšnim Evropskim prvenstvom. Težko bi izpostavil enega, rečem lahko, da je tukaj vedno razburljivo in zanimivo.

V: Kakšen ”insiderski” nasvet za igralce na našem igrišču?

MIHA: Golf je sam po sebi čudovita igra. Vsak sam dobro ve, zakaj igra golf. Ne pozabite na to, ko imate kakšen slab dan na zelenicah. In popravljajte pitchmarke!