Mladinska šola

Spoznajte golf: Za otroke od četrtega leta naprej

 

Za razvoj mladih igralcev smo znotraj Akademije leta 2009 odprli Mladisko šolo golfa. Mladinsko šolo golfa finančno podpirajo Diners Golf&Country klub Ljubljana, starši otrok in nekaj sponzorjev.

V mladinski šoli golfa se zavedamo pomembnosti postopnega razvoja igralca in njihovih značilnosti v posamezni fazi. Zato so razdeljeni mladinci v različne starostne skupine, kjer je prilagojen njihov način treninga in nastopi na tekmovanjih.

Piramida razvoja mladinskih igralcev razdeljen po starostni skupini

Za najmlajše

Skupina od 4 do 8 leta je prva uvodna skupina, kjer otroci spoznavajo osnovne športne veščine v golfskem okolju. Igro golfa otroci spoznavajo skozi igro in zabavo. Poudarek v tej starostno skupini je na razvoju motoričnih sposobnostih in razvijanju otrokove samozavesti ter pozitivne samopodobe. V golfski tehniki se naučijo osnovnih udarcev, ki jih potem povežejo v igro.

Od 9 do 12 leta

Druga starostna skupina od 9 do 12 leta je izredno pomembna v otrokovem motoričnem učenju in je lahko kritična pri njegovem dolgoročnem razvoju, zato razvijamo otrokove splošne športne sposobnosti, ki predstavljajo osnovne gradnike v dolgoročnem razvoju športnika. V golfski igri otroci nadgradijo osnove golfa zamaha in so deležni že bolj specialnega treninga. Otroke vzpodbujamo, da se udeležujejo otroških in klubskih tekmovanj.

Tekmovalno ali rekreativno

V tretji in vseh naslednjih starostnih skupinah so otroci razdeljeni v dve skupini, glede na njihov napredek, rezultate in ambicije. Razdelitev potekala v skupnem razgovoru z otroci, starši in trenerji po enotnih kriterijih.

V tekmovalni skupini v tretji starostni skupini od 13 do 16 leta se nadaljuje razvoj fizičnih sposobnosti kot so ravnotežje, gibljivost, razvoj trupa, moč in vzdržljivost. Igralci in igralke so deležne specialnih treningov, kjer razvijajo specialno golfsko motoriko. Hkrati igralci in igralke nastopajo na tekmovanjih doma in v tujini, kjer se naučijo mentalnih in taktičnih spretnosti. Igralci in igralke se spoznavajo s pomembnostjo samodiscipline in samostojnega planiranja treningov.

V tekmovalni skupini od 17 do 19 leta se pokažejo rezultati dela v preteklosti, ki jih v tem obodbju želimo pokazati na tekmovanjih. Še vedno želimo izboljšati fizično pripravljenost igralcev in igralk. Količina treninga se poveča, predvsem na račun samostojnih treningov, ki jih znajo igralci sami načrtovati. Za še boljše nastope na tekmovanjih se uvede ciklizacija treningov in tekmovanj, kjer se da poudarek na enem ali dveh največjih tekmovanjih v sezoni. Treningi potekajo skupinsko in občasno individualno, kjer se igralce in igralke poskuša navaditi samostojnosti in samoodgovornosti za njihov napredek.

V tekmovalni skupini 20+ let se izvaja treninge izključno individualno, kjer se prilagaja način treninga igralčevim sposobnostim in pomanjkljivostim. Programi dela so izdelani individualno na podlagi izkušenj in vključujejo specialno tehnično pripravo, kondicijsko pripravo, mentalno pripravo in taktično pripravo. Poudarek je na tekmovanjih in dvojni oziroma trojni ciklizaciji. V treningu je večina časa namenjenega razvoj specialnih veščin na tekmovanju in manj tehniki udarca. Veliko treninga poteka na samem golf igrišču, kjer igralci ocenjujejo svoje sposobnosti in pomanjkljivosti.

V rekreativni skupini od 13 do16 let se nadaljuje specifični golfski trening tehnike in uvede osnovne fizične vaje za boljšo pripravljenost. Igralci so deležni skupinske vadbe v večjih skupinah in igrajo na klubskih in mladinskih tekmovanjih.

V rekreativni skupini od 17 do 19 let igralce privajamo na samostojni golfski trening in nadaljujemo z fizično pripravljenostjo, ki je osnova za vse športe. Igralci imajo klubske treninge v nekoliko manjših skupinah in nastopajo na tekmovanjih v Sloveniji.